onsdag 24. desember 2014

God jul!

Julens budskap om fred og nestekjærlighet er noe ingen kan være uberørt av. Vi skal ta dette med oss inn i julehøytiden med håp og ønske om hver enkelt av oss kan bidra til at disse verdiene i større grad enn før vil komme til å prege den verden vi lever i.


God jul ønskes alle sammen!

Ved avslutningen for elevene 19.12

Under juleavslutningen for elevene 19.12 fant jeg det naturlig og nødvendig å minne om hvor ufattelig godt vi har det i den lille avkroken av verden der vi bor. Ikke alle steder er det en selvfølge at alle kan gå på skole og at skole og utdanning blir verdsatt:

For 3 år siden ble en hel verden sjokkert, da den 15 år gamle skolejenta Malali Yusafzai ble strekt skadet da skolebussen hun satt i ble angrepet og beskutt av Talibanbevegelsen. Hennes feil var at hun som jente gikk på skole, og i tillegg argumenterte åpent for at jenter burde få gå på skole.
For 9 dager siden fikk hun utdelt Nobels fredspris for sitt arbeid for barn og unges, spesielt jenters rett til utdannelse, og stort sett hele verden gledet seg over det.

For 3 dager siden døde over 140 mennesker, de aller fleste skolebarn i delstaten Peshawar  i Pakistan, under de mest groteske og bestialske omstendigheter en kan tenke seg, som et resultat av et angrep fra Taliban.

Den forbrytelsen disse barna hadde begått, var at de gikk på skole, de ville lære, de hadde et ønske om få seg en utdannelse og arbeid og leve et godt liv. Hendelsen i Pakistan viser at dette ikke lenger er noen selvsagt ting i den verden vi lever i. Vi skal ta dette med oss inn i julen, og reflektere over hvor takknemlige vi alle har grunn til å være, som lever i en del av verden der det ikke er forbundet med livsfare å gå på skolen. Vi skal også tenke over hvordan vi kan engasjere oss i Malalas kamp for utdanning for jenter og barn og unge.


Nå skal vi i fellesskap avrunde høstens skolegang, med et måltid grøt, med kultur og annet som hører en slik avslutning til. Jeg ønsker alle sammen en riktig god jul, og velkommen tilbake på skolen mandag 5. januar.