søndag 22. februar 2015

En merkedag

22. februar er en gammel merkedag som kalles Peter stol.  Denne dagen ble apostelen Peter innsatt som den katolske kirkens første overhode. Ifølge legenden kastet også Peter varme steiner på vannet for å få slutt på frost og is. Vi sier da gjerne også at denne dagen kommer varmesteinen i jorden. Som et resultat av dette vil isen fra i dag begynne å tines fra undersiden også, et sikkert tegn at vinteren er på hell.


I morgen er første dagen med vinterferie på årets skolerute. Et aldeles perfekt tidspunkt å starte ferien på, med sjanser til å nyte vinteren på sitt beste og samtidig vite at nå går det for alvor framover mot vår og sommer.

lørdag 7. februar 2015

Uforenlig med våre verdier

Uforenlig med våre verdier er tittelen på lederen i Adresseavisen lørdag 07.02, der avisen gir til syne sitt syn på forslaget om tiggeforbud, som nå er trukket tilbake:
  
Avisen sier ”….ideen om å forby tigging er en umulig tanke i en human nasjon”, og forslaget er ”ikke forenlig med grunnleggende medmenneskelige verdier.” Adresseavisen sier videre ”Det finnes lover mot organisert kriminalitet, tyveri og menneskehandel. Politiet kan gripe inn mot trakassering, ordensforstyrrelser og forsøpling. Det er til og med ulovlig å overnatte i parker og gater. Men det er lov å be om hjelp, og slik må det også være. De mange og sterke reaksjoner på forslaget viser at medmenneskelighet står strekt i samfunnet vårt. Ikke minst er kirken en tydelig stemme for de svakeste i samfunnet. Vi kunne ønske våre politikere hadde den samme evnen til prinsipiell tenkning.”

Jeg er fullt og helt enig i Adresseavisens vurderinger her. Og spørsmålet om tiggeforbud i Norge har klar relevans til skolens oppdrag.. Da tenker jeg på formålsparagrafen for videregående opplæring (gjengitt på Rektors refleksoner 15.06.13 under tittelen Vårt oppdrag), der det heter:

Opplæringa skal byggje på grunnleggjande verdiar i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfridom, nestekjærleik, tilgjeving, likeverd og solidaritet, verdiar som òg kjem til uttrykk i ulike religionar og livssyn og som er forankra i menneskerettane.

Dersom elever går ut av Brønnøysund videregående skole og ikke klarer å se de medmenneskelige aspekter og grunnleggende menneskerettigheter når politiske og samfunnsmessige vurderinger skal gjøres, har vi ikke lykkes i å oppfylle opplæringsloven på dette punktet.

Og til slutt: All ære til Adresseavisen, som gjentatte ganger over lang tid klarer å sette grunnleggende humane verdier på dagsorden og beskrive problemstillingene ut ifra den svakestes perspektiv. Her lever avisen så absolutt opp til sin egen framstilling som Midt-Norges frie stemme.


fredag 6. februar 2015

Samefolkets dag



6.februar er samenes nasjonaldag, også kalt Samefolkets dag. Datoen 6. februar ble valgt fordi det første internasjonale samemøtet fant sted i Trondheim i 1917. Etter initiativ fra den norske samekvinnen Elsa Laula Renberg kom over hundre deltakere sammen for å diskutere og belyse felles saker og problemstillinger.

Nordland fylke slik vi kjenner det i dag er i stor grad preget av samisk kultur, historie og næring. Det er derfor naturlig at fylkeskommunens sørligste videregående skole også markerer dagen. Biblioteket har stilt ut bøker om samisk kultur og historie, og personalet markerer dagen under lunsjen. Det samiske flagget vaier derfor i vinden hos oss i dag, sammen med det norske flagget og flagget til Nordland fylkeskommune.


søndag 1. februar 2015

Indeks Nordland



Indeks Nordland er et årig samfunns- og næringslivsbarometer for Nordland. En av årets konklusjoner i rapporten er at sysselsettingen øker for utdanningsgruppene i Nordland, mens det er en netto nedgang i sysselsettingen for fagarbeidere og hjelpearbeidere fra 2012. Utviklingen i arbeidsmarkedet er svært lik tendensen i det nasjonale arbeidsmarkedet med flere høyt utdannede i arbeidsstokken.


På ett vis er dette overraskende. Et ekspansivt arbeidsliv trenger flere fagarbeidere og det skulle tilsi en større etterspørsel etter faglært arbeidskraft. Men samtidig vet vi at arbeidslivet blir mer effektivt og rasjonalisert. Det er ikke nødvendigvis antall hender og hoder i produksjonen som skaper bedriftens resultater. Stadig mer effektive og automatiserte prosesser med stadig større innslag av utenlandske underleverandører gir at behovet for arbeidskraft i Nordland avtar.

Indeks Nordland beskriver på mange måter Nordland som mulighetenes fylke, og forholdene ligger godt til rette for vekst innenfor både industri og annen virksomhet. Og selv om det samlede behov
for fagarbeidere og hjelpearbeidere i Nordland har avtatt de siste årene, så er den faglærte arbeidssøker svært etterspurt. Arbeidslivet er mer kresent i sin etterspørsel etter faglært arbeidskraft. Den kompetente yrkesutøver er derfor mer attraktiv på arbeidsmarkedet i Nordland enn noen gang før.